ПІДГОТОВКА СТУДЕНТІВ-АНСАМБЛІСТІВ ДО КОНЦЕРТНОГО ВИСТУПУ - Т.В. ТКАЧЕНКО; О.О. ШУМСЬКА (Alfred Nobel University Publisher, 2020)
У статті розглянуто особливості підготовки студентів-ансамблістів до концертного виступу. Показано, що така підготовка до публічного виконання концертної програми є важливим компонентом фахової підготовки музиканта будь-якої спеціалізації. Обґрунтовано, що основою підготовки до концертного виступу є репетиційна робота, спрямована на досягнення високого виконавського рівня. Для ансамблю найважливішими об'єктами репетиційного процесу є чистота інтонування, синхронність і збалансованість звучання по вертикалі та горизонталі, точність метроритму, а також урівноваженість динаміки, виразність фразування, артикуляції і штрихів, спільність виконавського дихання. Охарактеризовано основні етапи проведення репетиції. Наведено приклади напрямів роботи педагога для досягнення високого рівня виконання ансамблевого твору. Показано, що досягненню ансамблевої єдності значною мірою сприяє відпрацювання вміння разом і одночасно почати твір та загальне відчуття метру і ритму, а виразність гри і переконливість музичного образу залежать від правильно знайденого темпу; ретельного опрацювання вимагають агогічні відтінки, оскільки вони можуть привести до порушення злагодженості в ансамблі. Проаналізовано труднощі в ансамблевій роботі, пов'язані з відсутністю ритмічної дисципліни, що виражається перш за все в коливаннях темпу. Надано поради для їх усунення. Обґрунтовано, що питання динамічної рівноваги є одним з важливих у роботі з ансамблем, адже вміле користування динамікою допомагає розкрити загальний характер музики, передати її емоційний зміст, показати конструктивні особливості форми. Обов'язковою умовою якісного ансамблевого виконання є співвідношення всіх голосів як по вертикалі, так і по горизонталі, єдність фразування. Доведено, що успіх виступів студентів-ансамблістів на публіці багато в чому залежить від професійного підходу педагога до формування репертуару і грамотного добору творів для концертного виступу.