Хірургічна корекція вродженого кіфозу в дітей. Клінічний випадок - A.O. Mezentsev; D.S. Petrenko; D.O. Demchenko (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2023)
Вроджений кіфоз виникає внаслідок порушення формування або сегментації хребців. Існує ряд наукових праць, у яких оцінюються та порівнюються різні методи хірургічного лікування пацієнтів з вродженим кіфозом, а також аналізуються ускладнення в цієї групи хворих. У сучасній літературі перевага надається методикам з агресивнішою корекцією кутоподібної кіфотичної деформації, зокрема, коригуючим остеотоміям хребта та різним видам вертебректомій. Ці методи дають змогу досягти значної корекції деформації, але мають високий ризик ускладнень, пов'язаних із переломами фіксуючих стержнів у віддаленому післяопераційному періоді. Мета - навести клінічний випадок хірургічного лікування хворої з вродженим кіфозом, що дало змогу досягти значної корекції деформації і зменшити кількість ускладнень, пов'язаних із нестабільністю металоконструкції. Клінічний випадок описує лікування хворої віком 16 років з активним клиноподібним Th11 напівхребцем за допомогою методу деканцеляції останнього і фіксації хребта транспедикулярною металоконструкцією. Особливість хірургічного втручання полягає у використанні фрагментів ребер в якості аутотрансплантату для формування заднього спондилодезу. Висновки. Використання фрагментів ребер в якості аутотрансплантату створює умови для формування заднього кісткового блоку, що зменшує ризик перелому фіксуючих стержнів у віддаленому післяопераційному періоді. Дослідження виконано відповідно до принципів Гельсінської декларації. На проведення досліджень отримано інформовану згоду батьків дитини. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.