VARIJABILNOST BIOMEHANIČKIH PARAMETARA TROSKOKA - STUDIJA STRUČNJAKA - Milan Čoh; Otmar Kugovnik (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2011)
Svrha ove studije bila je da se ispitaju dosljednost i varijabilnost kinematičkih parametara u tehnici troskoka. Analiza je sprovedena na osnovu dva pokušaja atletičarke koja je jedna od najboljih troskokašica na svijetu. Korištena je najnovija biomehanička tehnologija i metodologija mjerenja u troskoku. Opto-track i 3-D kinematička tehnologija korištene su da bi se analizirali parametri modela tehnike u troskoku. Studija je otkrila da se optimalni rezultati u troskoku mogu postići različitim motornim strategijama. Takođe je otkriveno da je motorni šablon izazvan dosljednim i promenjivim parametrima. Najdosljedniji parametri tog šablona bili su: parcijalne distance pojedinačnih faza, trajanje faze odvajanja od podloge pri akciji odraza, uglovi i vertikalne amplitude BCM pri odrazu. Varijabilnost motornog šablona otkriveni su uglavnom kod sljedećih kinematičkih parametara: brzina u poslednjih 5 metara zaleta, razmak i proporcija posljednja dva koraka zaleta, horizontalna brzina BCM pri odrazu.