Функціональні показники кардіореспіраторної системи учнів 5-6 класів в умовах навчально-виховної діяльності основної школи - Andriy Roztoka (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2015)
Проблема підвищення та зміцнення здоров'я підростаючого покоління привертає пильну увагу до стану серцево-судинної й дихальної систем організму, які відіграють важливу роль в адаптації до фізичних навантажень та є одними з основних показників функціональних можливостей учнів. Завдання дослідження - проаналізувати функціональні показники серцево-судинної й дихальної систем організму учнів 5-6 класів. Методи дослідження стану серцево-судинної системи включали визначення частоти серцевих скорочень, систолічного та діастолічного артеріального тиску. Оцінку дихальної системи здійснювали за допомогою проби Штанге та проби Генча. Величини систолічного й діастолічного артеріального тиску учнів достовірно не відрізнялися. Загалом такі показники відповідають віковим нормам. Одна з причин незначних коливань серцевого ритму та його незначних змін у віці 11-12 років - це поступове вдосконалення регуляторних механізмів функціонування серця, зміна гормонального фону у зв'язку зі статевим дозріванням підлітків.