Eldres erfaringer med hverdagsrehabilitering - Mestring og muligheter − krav og støtte i et dynamisk samspill - Kari Jokstad; Bjørg Th. Landmark; Solveig Hauge; Kirsti-Iren Skovdahl (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2016)
Bakgrunn: Hverdagsrehabilitering er tverrfaglig, målrettet og tidsbegrenset og skjer i brukerens hjem og nærmiljø. Det er begrenset kunnskap om eldres opplevelser og erfaringer med hverdagsrehabilitering Hensikt: Å beskrive og utforske eldre personers erfaringer med hverdagsrehabilitering Design og metode: Studien har et kvalitativt, beskrivende design med en induktiv tilnærming. Det er gjennomført individuelle, semistrukturerte intervjuer (n=5) som ble analysert ved bruk av kvalitativ innholdsanalyse. Funn: Funnene viser at det er mulig å starte en vellykket rehabiliteringsprosess selv om tro på egne muligheter og ressurser er begrenset i starten av rehabiliteringen. Brukernes tro på egne muligheter og ressurser styrkes ved at teamet stiller krav samtidig med at det gir støtte. Et dynamisk samspill som bygger på balanse mellom krav og støtte synes å bidra til at brukerne kommer inn i en positiv spiral hvor de opplever mestring som fremmer rehabiliteringsprosessen. Konklusjon: En personsentrert tilnærming med utgangspunkt i spørsmålet «hva er viktig for deg?» inviterer brukeren til å formulere egne mål.  I tillegg til å utfordre holdninger og tankesett hos brukere og personale, utfordrer det også de tradisjonelle rammene for kommunehelsetjenesten. Nøkkelord kvalitative intervjuer, personsentret tilnærming, tverrfaglige team, hjemmeboende