ЗАХВОРЮВАНІСТЬ ДІТЕЙ ПЕРШОГО РОКУ ЖИТТЯ У ЖИТОМИРСЬКІЙ ОБЛАСТІ В ПІСЛЯЧОРНОБИЛЬСЬКИЙ ПЕРІОД - T. Kilimnik; O. Chaban; O. Chaban; O. Chaban (Bukovynian State Medical University, 2018)
У роботі висвітлено особливості формування показників здоров'я дітей на територіях з підвищеним рівнем радіоактивного забруднення (ПРРЗ) і умовно чистих (УЧ) територіях Житомирської області в післячорнобильський період. Розглянуто питання відмінності рівнів захворюваності, пріоритетів в нозологічному складі у дітей віком до одного року на різних етапах післячорнобильського періоду. Встановлено, що за аналізований період у дітей до одного року реєструвалися більш висока захворюваність в районах УЧ і, навпаки, більш висока смертність в районах ПРРЗ. Виявлено, що більшість захворювань пройшла максимум свого кількісного розвитку до 2006 року. У числі семи нозологічних груп, які зберігали свою динамічну активність до 2014 року, зафіксовані на територіях ПРРЗ хвороби органів дихання і травлення, на територіях УЧ - хвороби органів кровообігу, група неточно визначених станів, новоутворень, і на обох територіях - хвороби ока, вроджені вади розвитку. За аналізований період певні групи захворювань на територіях УЧ сформували показники, по рівню більші за показники на територіях ПРРЗ, що дозволило зробити висновки як про територіальне розширення дії післячорнобильських чинників, так і існуванні умов, що підтримують відсутність у населення цілеспрямованої настороженості і контрольованої поведінки.