Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıbba Yönelik Tutumlar: KETEM Örneği - Esra Ünsat; Sevil Albayrak (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2023)
Amaç: Bu araştırmada, bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı tıbba (GETAT) yönelik tutumlarının belirlenmesi amaçlandı.Yöntem: Araştırma Haziran-Eylül 2019 tarihinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne başvuran 261 bireyle yürütüldü. Veri toplamada Kişisel Bilgi Anketi ve Bütüncül Tamamlayıcı ve Alternatif Tıbba Karşı Tutum Ölçeği kullanıldı. Verilerin analizinde, sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanıldı. Bulgular: Bireylerin %88,9'u kadın idi. %44,8'i 29-39 yaş arasında, %74,3'ü evli, %41,8'i üniversite mezunu idi. Bireylerin %57,9'unun çalışmadığı, %84,3'ünün sağlık güvencesi olduğu, %24,5'inin kronik hastalık tanısı olduğu ve %36'sının GETAT yöntemlerinden herhangi birini daha önce kullandığı belirlendi. Bireylerin tamamlayıcı ve alternatif tıbba karşı tutum puanının orta düzeyin biraz üzerinde olduğu belirlendiSonuç: Bireylerin GETAT yöntemlerine karşı tutumları olumlu düzeydedir.