Готовність педагогів до проведення гурткових занять із футболу в загальноосвітніх навчальних закладах - Denis Demenkov (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Актуальність. Ефективність позакласної роботи з футболу залежить насамперед від рівня та якості готовності педагога до управління цим процесом. Визначення рівня готовності вчителів фізичної культури до проведення гурткових занять із футболу дасть змогу визначити напрями вдосконалення в підготовці педагогів. Мета - дослідити стан готовності педагогів до проведення гурткових занять із футболу у загальноосвітніх навчальних закладах. Метод дослідження - аналіз науково-методичної літератури та матеріалів мережі Інтернет, анкетування. Результати. У статті проаналізовано та виокремлено основні складники, компоненти та критерії готовності педагогів до проведення гурткових занять із футболу. За результатами аналізу науково- методичної літератури та анкетних даних учителів фізичної культури Сумської області визначено компоненти, критерії, їх показники та рівні готовності вчителів до проведення гурткових занять із футболу зі школярами. Висновки. Дослідження готовності педагогів до проведення гурткових занять із футболу констатували в 67 % респондентів конструктивний рівень готовності до проведення гурткових занять із футболу, у 22,1 % - продуктивний, 6,2 % учителів показали репродуктивний рівень готовності й лише в 4,7 % педагогів - адаптивний рівень готовності.