Percepcija karakteristika darovitosti učenika iz ugla osnovnoškolskih nastavnika - Зорана Васић; Милица Дробац Павићевић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2021)
Ovim istraživanjem se nastoji, na kvalitativan način, doći do saznanja kako nastavnici opažaju darovite učenike. Interesuje nas koje su to intelektualne, motivacione, ličnosne i emocionalne, a potom i socijalne karakteristike darovitih učenika prema viđenju nastavnika. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 15 nastavnika, iz dvije osnovne škole sa područja grada Doboja, u Bosni i Hercegovini. Za dobijanje kvalitativnih podataka korišten je polustrukturisani intervju. Rezultati dobijeni tematskom analizom ukazuju da nastavnici darovite učenike percipiraju kao učenike sa visokim intelektualnim sposobnostima, visokom unutrašnjom motivacijom, širokim interesovanjima i određenim nivoima aspiracije. Samouvjereni su, arogantni, skloni perfekcionizmu i autonomiji. Odlikuje ih ekstroverzija, ali i introverzija. Mogu biti emocionalno hladni, osjetljivi, vulnerabilni, ali i stabilni i impulsivni. U pogledu socijalnih karakteristika su ili društveni ili usamljeni. Dobijeni rezultati upućuju da nastavnici dobro prepoznaju navedene karakteristike, ali u kontekstu škole i školskih postignuća nastavnici darovitim učeni cima smatraju učenike koji su dobro uklopljeni u školski sistem. Ovakvi nalazi pružaju mogućnost budućim istraživanjima da percepciju nastavnika detaljnije ispitaju i ustanove potencijalne razloge za takvu sliku darovitih učenika.