THE EFFECT OF INTRODUCING VISUAL FEEDBACK ON SPORTS TRAINING - Gabriel-Costel ARNĂUTU; Iacob HANȚIU (Cluj University Press, 2021)
Introduction: Mobile devices are always close to today's young people, contributing to a sedentary lifestyle, but also to the efficiency of sports lesson and training. Objective: In this paper we have proposed to analyze the effect of using equipment that provides athletes with visual feedback on the yield in boxing training. Materials and methods: The research was carried out between 19/04/2021 - 24/05/2021, being included in the study 27 athletes, divided into two groups: the experiment group (N = 13, the age M = 15.61 (0.31) years)) and the control group (N = 14, age M = 15.28 (0.35)). Equipment was used to record the number of punches performed on the punching bag and the heart rate of the subjects. The data were analyzed with the help of the SPSS 22 program. Results: In the sample the maximum number of punches transmitted in 30 seconds, in the initial test the control group recorded averages significantly higher than the experiment group (t = - 2.65, df = 25, p = 0.01). In the final test, the experiment group recorded an increase in the average by 35.7 punches, while in the control group the average increased by 1.71 punches, the difference between the averages the two groups being significant (t = 4.97, df = 25, p <0.001). Conclusions: The results of this study show us that the motivation elements and the visual feedback introduced in the case of the experiment group had the effect of increasing the number of punches transmitted in the boxing bag, compared to the control group. REZUMAT. Efectul introducerii feedback-ului vizual în antrenamentul sportiv. Introducere: Dispozitivele mobile sunt mereu în apropierea tinerilor din zilele noastre, contribuind la un stil de viață sedentar, dar și la eficientizarea lecțiilor și antrenamentelor sportive. Obiectiv: În prezenta lucrare ne-am propus să analizăm efectul utilizării echipamentelor care oferă sportivilor feedback vizual asupra randamentului în antrenamentele de box. Materiale și metode: Cercetarea s-a desfășurat în perioada 19/04/2021 - 24/05/2021, fiind incluși în studiu 27 de sportivi, împărțiți în două grupe: grupa de experiment (N = 13, vârsta M = 15,61 (0,31) ani)) și grupa de control (N = 14, vârsta M = 15,28 (0,35)). A fost folosit un echipament pentru înregistrarea numărului de lovituri efectuate la sacul de box și frecvența cardiacă a subiecților. Datele au fost analizate cu ajutorului programului SPSS 22. Rezultate: La proba număr maxim de lovituri transmise în 30 de secunde, la testarea inițială grupa de control a înregistrat medii semnificativ mai mari decât grupa experiment (t = - 2,65, df = 25, p = 0,01). La testarea finală, grupa experiment a înregistrat o creștere a mediei cu 35,7 lovituri, în timp ce la grupa de control media a crescut cu 1,71 lovituri, diferența dintre mediilor cele două grupe fiind semnificativă (t = 4,97, df = 25, p <0,001). Concluzii: Rezultatele acestui studiu ne arată că elementele de motivare și feedbackul vizual introduse în cazul grupei experiment au avut ca efect creșterea numărului de lovituri transmise în sacul de box, față de grupa de control. Cuvinte cheie: box, feedback vizual, antrenament sportiv.