HEMŞİRELİK VE EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÖZ YETERLİK DURUMLARININ BELİRLENMESİ - Şükran Özkahraman; Belgin Yıldırım (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2012)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin algıladıklarıöz yeterlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür.Yöntem: Araştırma, bir sağlık bilimleri fakültesinde 30 Mayıs - 7 Haziran 2011 tarihleri arasında öğrenim gören ve çalışmaya katılmayıkabul eden toplam 95 öğrenci ile yapılmıştır. Araştırmanın verileri,tanıtıcı bilgiler formu ve "Halk Sağlığı Çalışanlarının Öz Yeterlikleri HSÇÖY " formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, t testi, Tek yönlü varyans analizi ve Bonferronitesti kullanılmıştır.Bulgular: Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin %54.7'si ebelik,%45.3'ü hemşirelik öğrencisi, hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin%40.0'ı genel liseden mezun, hemşirelik öğrencilerinin %40.0'ının,ebelik öğrencilerinin %44.4'ünün yurtta yaşadığı, hemşirelik öğrencilerinin %68.0'ının, ebelik öğrencilerinin %73.3'ünün gelirinin giderine denk, hemşirelik ve ebelik öğrencilerinin %88.8'inin çekirdek aileyapısına sahip olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin öz yeterlik formutoplam puan ortalaması 2.76±1.11'dir. Öğrencilerin tüm beceri alanlarından aldıkları öz yeterlik puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır p