Rozwiązania są inicjowane oddolnie. Jednostki i ruchy oddolne na rzecz odnowienia ekologicznego - Joshtrom Isaac Kureethadam (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2016)
Autor przekonuje, że niepowodzenie w odpowiadaniu na współczesny kryzys ekologiczny - największe wyzwanie, przed jakim staje dziś ludzkość - ma swe główne przyczyny w odgórnym podejściu do zagadnienia, co szczególnie wyraźnie widać w negocjacjach na temat zmian klimatycznych. Wydaje się, że pozostawiamy odpowiedzialność w sprawie przeciwdziałania temu kryzysowi politykom, technokratom, geoinżynierom... i oczekujemy rozwiązań odgórnych. Natomiast rozwiązania kryzysu ekologicznego prawdopodobnie będą inicjowane oddolnie, ze strony zdeterminowanych jednostek i masowych oddolnych ruchów społecznych. Artykuł ten prezentuje przykłady charyzmatycznych osób i ruchów, które istotnie przyczyniły się do odpowiedzi na wyzwania kryzysu ekologicznego naszego czasu. Artykuł podkreśla znaczenie zmotywowanych jednostek i grup w trosce o nasz wspólny dom.