OBEZITATEA ŞI PATOLOGIA RESPIRATORIE - Elena Mîndru; Evelina Moraru (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Introducere: interrelaţiile obezităţii cu patologia respiratorie sunt complexe, explicate în prezent din perspectiva noilor teorii patogenice. La copil, obezitatea are impact negativ asupra calităţii vieţii, atât prin apariţia comorbidităţilor, cât şi prin difi cultăţile de terapie a patologiilor asociate. Scopul studiului: evaluarea din punct de vedere clinico-epidemiologic a comorbidităţilor respiratorii la un lot de copii obezi. Material şi metode: lotul de studiu a fost format din 110 copii diagnosticaţi cu exces ponderal. S-au evaluat prezenţa astmului bronşic, a bolii de refl ux gastroesofagian, a dermatitei atopice şi a manifestărilor mucoase alergice. Rezultate: Incidenţa manifestărilor respiratorii în obezitate este mare, întâlnindu-se la o treime din copii. În 31% dintre cazuri există o asociere reală între obezitate şi astm, refluxul gastroesofagian fi ind întâlnit la un sfert, iar manifestările alergice la o cincime din pacienţi. Obezitatea modifi că în sens negativ evoluţia patologiei respiratorii cronice la copilul de vârstă şcolară, intervenind nefavorabil asupra calităţii vieţii.