SOCIJALNI I PROFESIONALNI STATUS NASTAVNIKA FIZIČKOG VASPITANJA U PORTUGALU - KVALITATIVNI PRISTUP - António Moreira José; Gomes Ferreira António (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2011)
Iako su postojale neke inicijative vrijedne pomena, nastava fizičkog vaspitanja je kasno bila priznata kao takva od strane onih koji nisu bili direktno uključeni u nju. Zapravo, čak i u dobrom dijelu XX vijeka, sam predmet, ali i prosvjetni radnici koji su ga predavali, doživljavani su kao neko ko ima sporednu ulogu i to posebno kada bi se poredili sa svojim kolegama koji predaju druge nastavne predmete. Uzimajući u obzir promjene u posljednjih nekoliko decenija, smatramo prikladnim analizirati činjenice: na koji način nastavnici fizičkog vaspitanja vide svoj položaj, shodno stavovima kolega i svojih učenika. Istraživanje je provedeno na grupi od 15 nastavnika fizičkog vaspitanja, koji su diplomirali na različitim smjerovima fakulteta za fizičku kulturu, u period od 40-ih godina do kraja XX vijeka, kvantitativnim metodama. Istraživanje je pokazalo da postoje različita mišljenje među nastavnicima koji predaju druge predmete, a koje se odnose na status nastavnika fizičkog vaspitanja. Neki nastavnici, koji su završili studij ISEF-a (Fakulteta za fizičku kulturu), smatraju da ih njihove kolege iz drugih predmeta ne vrednuju na pravi način i da ih, ustvari, tretiraju kao "siromašne rođake" u oblasti obrazovanja. Pa ipak, postoje i oni koji ih vide kao ravne sebi, te ih tako i doživljavaju. Učenici, za razliku od kolega, doživljavaju svoje nastavnike fizičkog vaspitanja kao ravnopravne u poređenju sa drugim nastavnim osobljem.