نقش کینماتیک‌های شنیداری حرکت در بازتولید و یادگیری مشخصات فضایی الگوی حرکت - حسام رمضان زاده (Sport Sciences Research Institute, 2018)
هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر سانیفیکیشن حرکت (تبدیل مشخصات کینماتیک یا کینتیک حرکت به صدا) همراه با الگوی بینایی بر بازتولید و یادگیری مشخصات فضایی الگوی حرکت بود. تعداد 30 آزمودنی به‌صورت دردسترس انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در سه گروه الگودهی بینایی، الگودهی بینایی-شنوایی (تک‌کانالی) و الگودهی بینایی-شنوایی (دوکانالی) قرار گرفتند.افراد در گروه بینایی، الگوی پرتاب آزاد بسکتبال فرد ماهری را تماشا می‌کردند و افراد در گروه‌های بینایی-شنوایی، هم‌زمان با الگوی بینایی، سرعت زاویه‌ای مفصل آرنج (گروه تک‌کانالی) و سرعت زاویه‌ای مفاصل آرنج و مچ (گروه دوکانالی) را به‌صورت سانیفیکیشن دریافت می‌کردند. در مرحلة اول، الگوی موردنظر پنج مرتبه ارائه شد و بلافاصله پس از هر بار، هر سه گروه مشابه با الگو را اجرا کردند (بازتولید). سپس، گروه‌ها در مراحل پیش‌آزمون، اکتساب (چهار جلسه، 160 کوشش) و یادداری (48 ساعت بعد) شرکت کردند. در همة مراحل، الگوی سرعت زاویه‌ای و مسافت زاویه‌ای مفاصل آرنج و مچ افراد بر الگوی فرد ماهر منطبق شد و ریشة میانگین مجذور خطا محاسبه شد. درنهایت، سه خطا شامل خطای فضایی سرعت زاویه‌ای، خطای فضایی مسافت زاویه‌ای و خطای حداکثر دامنۀ حرکتی فلشکن مفاصل آرنج و مچ به‌دست آمد. نتایج نشان داد که در مرحلة بازتولید، در متغیر خطای فضایی سرعت زاویه‌ای (P = 0.042) و در آزمون‌های اکتساب و یادداری، در هر سه خطای ذکرشده بین گروه‌ها تفاوت معناداری به نفع گروه‌های دو حسی وجود دارد (P < 0.05). نتایج این پژوهش بر نقش مهم کینماتیک‌های شنیداری حرکت در متغیرهای فضایی الگوی حرکت و عملکرد نهایی افراد تأکید می‌کند.