بررسی شاخص‌های خورندگی و رسوب‌گذاری آب شرب روستاهای استان خراسان رضوی - مجید میرزابیگی; امیر حسین محوی; مژگان ناجی; عباس عباس نیا (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
زمینه و هدف:خورندگی، یکی از پیچیده‌ترین و پرهزینه‌ترین مشکلات مربوط به تولید آب آشامیدنی است. فرآیند خورندگی باعث ایجاد مشکلاتی نظیر ایجاد حفره در لوله‌ها، کاهش طول عمر تأسیسات و هدررفت آب می‌شود که هزینه‌های زیادی را به‌دنبال خواهد داشت، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص‌های خورندگی و رسوب‌گذاری منابع آب تأمین کننده روستاهای شهرستان‌های خراسان رضوی انجام شد. روش‌کار:در این مطالعه مقطعی 879 نمونه آب شرب از 220 روستا در سال 1392 به منظور بررسی خصوصیات کیفی آب برداشت و بر اساس روش‌های مندرج در کتاب مرجع آزمایش‌های آب و فاضلاب مورد آنالیز قرار گرفت. سپس پنج شاخصلانژلیه، رایزنر، پوکوریوس، لارسون- اسکولدو شاخص تهاجمدر نرم‌افزار اکسلبرنامه‌نویسی شد و سپس خورندگی و رسوب‌گذاری آب روستاهای شهرستان‌های خراسان رضوی تعیین شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج این مطالعه شاخص لانژلیه 0/14±/33، شاخص 0/37±7/36، شاخص پوکوریوس 0/16±7/4، شاخص لارسون - اسکولد 1/4±2/1و شاخص تهاجمی 0/18±12/03بود. نتیجه‌گیری: مقایسه 5 شاخص پایداری نشان داد وضعیت آب در بخش‌های مورد مطالعه در محدوده خورنده می‌باشد. بر اساس شاخص لانژلیه، آب در تمامی مناطق رسوب‌گذار می‌باشد، لذا برای کاهش خورندگی و مواد جانبی حاصل از آن و آسیب‌های بهداشتی و اقتصادی آن اقدامات لازم ضروری است.