ROP-pasienters problematiske møte med behandlingssystemet - Erlend Polden (Scandinavian University Press (Universitetsforlaget), 2017)
I artikkelen fortelles historien om et møte mellom et uforutsigbart og annerledes levesett og et linjedelt byråkrati. Artikkelen forteller om biter av livet til Marte, som er rusavhengig og psykisk sjuk, og de utfordringene som oppstår i møte mellom henne og hjelpeapparatet rundt henne. Fortellingen om Marte og innsynet i hennes behandling er ment å belyse kompleksiteten som tjenesteapparatet må ta høyde for, og hvor omfattende hjelpebehovet til enkelte er. Artikkelen starter med hvordan førstelinjen i hele- og sosialtjenesten og spesialisthelsetjenesten fordeler tjenester. Deretter problematiserer jeg bruken av diagnoser som koder og døråpnere for pasienter med omfattende hjelpebehov. Videre beskrives et «typisk» hendelsesforløp når Marte bryter med behandlingen sin og ruser seg og de utfordringene som oppstår for Marte i ettertid. Artikkelen viser hvordan linjedeling i byråkratiet og anvendelsen av diagnosesetting for å utløse tjenester gjør at pasienter med komplekse utfordringer mangler universelle tjenester og et helhetlig hjelpetilbud tilpasset dem.