PARTICULARITĂŢI ALE RELAŢIILOR INTERPERSONALE ÎN FAMILIA ADOPTIVĂ - USM ADMIN (Moldova State University, 2016)
Familia ca un grup relativ închis posedă o structură social psihologică aparte a relaţiilor interpersonale. În studiul acestora, în prim-plan se situează legăturile funcţionale dintre indivizi care îndeplinesc anumite roluri, adică urmează anumite norme şi modele de comportament proprii acelei culturi din care fac parte. Nucleul relaţiilor intrafamiliale, ca şi în oricare alt grup social, îl constituie activitatea în comun orientată spre realizarea problemelor familiei. În articolul de faţă sunt prezentate rezultatele cercetării specificului relaţiilor interpersonale în familia adoptivă, care comportă un anumit statut, deosebit de familia cu copii biologici, prin faptul că implică un şir de trăiri şi evenimente emoţionale, sociale şi juridice, la care familia cu copii biologici nu este supusă. Cuvinte-cheie: familie adoptivă, relaţii interpersonale, diadă, eu real, eu ideal, partener real, partener ideal, bărbaţi, femei.