ІНТЕГРОВАНИЙ ПІДХІД ДО ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ У ЗВО - О.Д. ГОРБАНЬ; І.І. ПИСЬМЕННА; В.В. ЩЕРБИЦЬКА (Alfred Nobel University Publisher, 2020)
Розглянуто проблему інтегрованого навчання. Практика підготовки студентів у ЗВО України свідчить, що використання традиційних форм і методів навчання не забезпечує достатнього рівня володіння випускниками іноземною мовою. Тому треба шукати нових підходів до вивчення іноземної мови. Ось чому проблема впровадження інтеграції навчання у ЗВО така важлива й актуальна. Вона продиктована новими соціальними запитами, що висуваються до ЗВО. Розкрито необхідність інтегрованого підходу до вивчення іноземної мови у ЗВО, який є вагомим і ефективним засобом систематизації знань, інтенсивного розвитку пізнавальної діяльності, індивідуальних здібностей студентів. Звертається увага на те, що ідея інтеграції знань з давніх часів цікавила вчених. Цією ідеєю цікавилися Ян Амос Коменський, Джон Локк, Песталоцці. Виконано короткий аналіз останніх досліджень і публікацій, присвячених цій проблемі. Наведено визначення поняття «інтеграція» (це об'єднання чогонебудь у єдине ціле, взаємопроникнення, зв'язність, узгодженість, утворення взаємозв'язків тощо). Підкреслюється, що іноземна мова як навчальна дисципліна має інтегративний характер і є міждисциплінарною за змістом, тому вона відкриває широкі можливості для складання інтегрованих курсів, що особливо актуально у ЗВО. Звертається увага на те, що країнознавство є невід'ємною частиною вивчення іноземної мови, адже мову не можливо вивчати у відриві від знання особливостей культури, історії, географії, традицій її носія. Пропонується використовувати при вивченні іноземної мови мультисенсорний підхід, який дозволяє задіяти всі канали сприйняття: слух, зір, нюх, дотик. Акцентовано увагу на зв'язку іноземної мови з інформатикою, адже в час інформатизації суспільства - це не тільки впровадження ІКТ в проведення занять, а й розширення можливості відкрити суть та зміст іноземної мови. Підкреслено, що інтегрований підхід до вивчення іноземної мови у ЗВО застосовується не тільки на рівні зв'язків з іншими предметами, а й у межах самої дисципліни. Наведено приклад типового плану організації інтегрованого заняття. Виділено переваги впровадження інтегрованого підходу до вивчення іноземної мови у ЗВО.