İletişim Becerisi Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşım: Standart Hasta Yöntemi Uygulanan Hemşirelik Öğrencilerinin Deneyimleri - Satı Dil; Pınar Çiçekoğlu; Tuğba Yıldırım (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2022)
Amaç: Bu araştırma, iletişim becerisi eğitiminde standart hasta yöntemi uygulanan hemşirelik öğrencilerinindeneyimlerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Bu araştırma karma yöntem ile yapılmış bir müdahale çalışmasının nitel bölümünü kapsamaktadır.Araştırmanın evrenini, bir üniversitenin sağlık bilimleri fakültesi hemşirelik bölümünün 2017-2018 eğitimöğretim yılı bahar döneminde bir mesleki seçmeli derse kayıtlı 3.sınıf öğrencileri (N=45) oluşturmuştur.Araştırmanın nicel kısmında basit rastgele sayılar tablosu kullanılarak seçilen ve SH uygulamasına katılıpuygulamayı tamamlayan öğrenciler araştırmanın örneklemini oluşturmuştur (n=23). Çalışmada öğrencilere klasikeğitimin yanı sıra "Standart Hasta" yöntemi uygulanarak iletişim becerilerinin öğretimi yapılmıştır. Veritoplamada, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Öğretim ElemanıDeğerlendirme ve Öz Değerlendirme Formları kullanılmıştır. Veriler sayı, yüzdelik ve tematik değerlendirmekullanılarak analiz edilmiştir.Bulgular: Araştırmada öğrenciler, standart hasta uygulamasının öncesinde "kendilerini heyecanlı (%86,9) veyetersiz (%26,0) hissettiklerini", "uygulama sırasındaki performanslarından orta derecede (%43,4) memnunolduklarını" bildirmişlerdir. Standart hasta uygulamasının iletişim eğitimine katkısı konusundaki görüşleriincelendiğinde; öğrencilerin %60,8'i bu uygulamanın "güvenli bir ortamda, hastaya zarar vermeden öğrenmefırsatı sunduğunu", %69,5'i "klinik karar verme ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiğini", %52,1'i ise"teorik bilginin pratiğe dönüşmesinde etkili olduğunu" ifade etmişlerdir.Sonuç: Araştırmamızda hemşirelik öğrencilerinin standart hasta uygulamasında performanslarındanmemnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu, ayrıca etkili iletişim kurma, klinik beceri geliştirme ve taburculuk eğitimi verebilme konusundaki performans memnuniyetlerinin yüksek olduğu ve en çok hastaların psikolojikgereksinimlerinin belirlenmesi boyutunda kendilerini geliştirmeyi düşündükleri ve bu konuda farkındalıklarınınarttığı belirlenmiştir.