Farklı restoratif materyallerin tünel restorasyonların marjinal sırt dayanıklılığı üzerine etkilerinin in vitro olarak değerlendirilmesi - Nihal Beldüz Kara; Özge Eyüpoğlu; Yücel Yılmaz (Cumhuriyet University, 2013)
Objectives: The aim of this study was to evaluate the effects of a restorative glass-ionomer cement (Fuji IX Capsule), a flowable composite resin (Tetric Flow) and an undirection S2 glass fiber combined with flowable composite resin (Tetic Flow + Splint-it) on marginal ridge strength in approximal caries which were not included the marginal ridge. Materials and Methods: For this reason, thirty freshly extracted and without caries or marginal ridge defect second premolar teeth were selected. The data obtained from samples subjected to the marginal ridge strength test were statistically analyzed with one-way ANAVO and LSD multiple range test. Results: The highest mean value was obtained from flowable composite plus fiber material and the lowest mean value was obtained from Fuji IX capsule material. The difference between groups was found statistically significant (p<0.05). Conclusion: The tunnel preparation filled with an undirection S2 glass fiber combined with flowable composite is a suitable treatment for proximal caries lesions.  ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı, marjinal sırtı içine almayan ara yüz çürüklerinde, ultra konservatif yaklaşım olan tünel restorasyonlarında, restoratif cam ionomer siman (Fuji IX Kapsül), akıcı kompozit rezin (Tetric Flow) ve akıcı kompozit rezin ile kombine edilmiş olan bir tek yönlü S2 cam fiberin (Tetric Flow + Splint-it) marjinal sırt dayanıklılığı üzerine etkilerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu amaçla herhangi bir çürük ve marjinal sırt defekti bulunmayan 30 adet çekilmiş 2. küçük azı dişi kullanılmıştır. Marjinal sırt fraktürü basınç testi işlemine tabi tutulan örneklerden elde edilmiş olan ortalama değerlere tek yönlü varyans analizi ve LSD çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Bulgular: En yüksek ortalama değer akıcı kompozit + fiber materyalinden, en düşük ortalama değer ise Fuji IX Kapsül materyalinden elde edilmiştir. Gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Tünel preparasyonların akıcı kompozit rezin ile kombine edilmiş olan bir tek yönlü S2 cam fiber ile restorasyonu arayüz çürük lezyonları için uygun bir tedavi yöntemidir.