PROMENE FIZIČKOG FITNESA MUŠKARCA STARIJIH OD 60 GODINA - PILOT STUDIJA - Bojan Jorgić; Zoran Milanović; Saša Pantelić (University of Banja Luka, Faculty of physical education and sport, 2012)
Cilj ovog istraživanja bio je da utvrdi razlike na polju funkcionalnog fitnesa kod muškaraca starijih od 60 godina. U istraživanje je bilo uključeno 272 ispitanika. Sve ispitanike smo podijelili u pet starosnih kategorija, i to: 60-64 godine bilo je 90 ispitanika (33%), 65-69 godina, 70 ispitanika (26%), 70-74 godine, 50 ispitanika (18%), 75-79 godina, 41 ispitanik (15%) i preko 80 godina starosti bio je 21 ispitanik (8%). Svi ispitanici su proveli bateriju testova pod nazivom senior fitnes test. Test se sastoji od šest mjera fizičkog fitnesa: 1) pokretljivost ramena, 2) pretklon na stolici, 3) osam stopa, 4) ustajanje sa stolice za 30 sekundi, 4) fleksija u zglobu lakta, 5) dvominutni step test. Body mass index pokazuje da su svi ispitanici prekomjerne tjelesne težine bez obzira kojoj starosnoj kategoriji pripadaju. Kod fleksibilnosti ne postoji statistički značajna razlika (p > 0,05) između ispitanika različite starosne dobi nakon 60. godine starosti. Ispitanici se najviše razlikuju po pitanju snage kako donjih, tako i gornjih ekstremiteta. Primijećeno je opadanje snage sa procesom starenja tako da se ispitanici starosne dobi 60-64 godina statistički značajno razlikuju u snazi donjih ekstremiteta (p < 0,05) od ispitanika starih 70-74 i 75-79 godina. Najveća heterogenost zabilježena je u parametrima aerobne izdržljivosti, gdje rezultati progresivno opadaju od 60 godine, gdje su zabilježene najveće vrijednosti (78,60 ± 42) do 80. godine starosti. U ovoj studiji smo utvrdili da je došlo do povećanja količine masnog tkiva, smanjenja nivoa mišićne aktivnosti, kao i smanjenja mišićne snage i izdržljivosti procesom starenja.