ПЕДАГОГІЧНІ ПЕРСОНАЛІЇ ЗАРУБІЖЖЯ У СТУДІЯХ УКРАЇНСЬКОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ КОМПАРАТИВІСТИКИ: ІСТОРІОГРАФІЧНИЙ АСПЕКТ - Iryna Rozman (Vasyl Stefanyk Precarpathian National University, 2018)
У статті здійснено історіографічний огляд студій про відомих представників зарубіжної освіти і педагогічної думки. Виходячи з узагальнювально-репрезентативного аналізу близько 30 дисертаційних праць, що висвітлюють життєдіяльність і творчу спадщину педагогічних персоналій Античності, Середньовіччя, Нового і Новітнього часу (Конфуція, Аль-Фарабі, Е. Роттердамського, Я. А. Коменського, Дж. Локка, А. Дістервега, Й. Ф. Гербарта, А. Г. Франке, Н. Л. Цинцендорфа, Г. Гмайнера, Ф. С. Ґрунвінга, Е. Раєрсо-на, К. Роджерса та ін.), показано спільні риси і характеристики їхнього змістового наповнення. Увиразнено специфічні підходи науковців до висвітлення означеної проблематики та визначено основні тенденції, здобутки і прогалини цього наукового досвіду. Ключові слова: історія зарубіжної освіти, зарубіжна педагогічна думка, педагогічна компаративістика, історіографія педагогічної науки, педагогічна біографістика, педагогічна персоналія.