Oczekiwania rodziców wobec przedszkola - analiza badań własnych - Grażyna Bielecka (The Bronislaw Markiewicz State Higher School of Technology and Economics in Jaroslaw, 2022)
W artykule zwrócono uwagę na dwa środowiska wychowawcze rodzina-przedszkole, mające istotny wpływ na wszechstronny rozwój dziecka w wieku przedszkolnym. Rodzina jest dla dziecka pierwszym, naturalnym środowiskiem wychowawczym. To w rodzinie kształtowane są umiejętności przystosowawcze dziecka do funkcjonowania w innych środowiskach wychowawczych, jakim jest przedszkole.