Editörlerden - Sibel Sakarya; Yücel Demiral (Turkish Society of Public Health Specialists, 2016)
Sevgili okuyucular Sizleri 2016 yılının son sayısı ile selamlıyoruz. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi (THSD) nin 2016 yılında Yayın Etiği Komitesi (Committee on Publication Ethics -COPE)'ne katıldığını bildirmekten mutluluk duyuyoruz. COPE, 1997'de İngiltere'deki bir derginin editörleri tarafından kurulmuştur ve şu anda 10 000 den fazla üyesi bulunmaktadır. Bu Komiteye olan üyelikler akademik dergilerin editörlerine ve yayın etiği ile ilgilenen herkese açıktır. COPE,akademik olarak yapılan yayınlar için, yayın etiği açısından en iyi uygulamanın standartlarını tanımlar; editörlere, yayın kurulu üyelerine, dergi sahiplerine ve yayıncılara bunu gerçekleştirebilmek için destek sağlar. Yayın etiğine ilişkin en iyi uygulama standartları "Code of Conduct" adı altında yayımlanmıştır ve COPE üyelerinin bu standartlara uymaları beklenir. COPE, Türkiye Halk Sağlığı Dergisine, yayın etiğinin geliştirilmesi çalışmalarında ve editörlere önerilerde bulunmak açısından destek olacaktır. COPE, Açık Erişimli Dergiler Dizini (Directory of Open Access Journals (DOAJ), Açık Erişimli Akademik Yayıncılar Birliği (Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve Dünya Tıp Editörleri Birliği (World Association of Medical Editors (WAME) ile işbirliği içinde çalışmaktadır. Türkiye Halk Sağlığı Dergisi,profesyonellerin araştırma ve yayın sürecinde etik ilke ve değerleri dikkate almasına büyük önem vermektedir. Bu üyelikle birlikte, Türkiye Halk Sağlığı Dergisi yayın etiğine ilişkin en yüksek standartlara uyacağını belirtmiş olmaktadır. Etiğin ulusal ve uluslar arası düzeyde etkileşim, işbirliği, katılım, danışmanlık gerektiren ve keskin sınırlarla tanımlanmış bir alan olmadığını da belirtmek gerekir. THSD, halk sağlığı çalışanlarına toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için yapacakları çalışmalarda etik değerleri dikkate almaları konusunda katkı sağlamak üzere kapasitesini ve yeterliğini artırmayı amaçlamaktadır. Dört araştırma makalesi, 2 rapor, 2 sahadan notlar ve 1 editöre mektup yazısının yer aldığı dergimizin Aralık sayısını beğenerek okuyacağınızı umuyoruz. Dergimize katkıda bulunan bütün yazar ve hakemlere teşekkür eder, iyi yıllar dileriz.   Sibel Sakarya, Yücel Demiral Başeditörler