ІНФАНТИЛЬНА ЛОБАРНА ЕМФІЗЕМА - Yu. S. Korzhynskyy; D. I. Hrytsak; V. A. Chuyko; O. Ya. Shadrin (Bukovynian State Medical University, 2015)
Інфантильна лобарна емфізема  - це достатньо рідкісне захворювання, яке може перебігати драматично, але й може мати хронічний непомітний перебіг. В літературі використовується також ряд інших, часто подібних  термінів, які можна вважати синонімами чи майже синонімами. Найуживаніший з них - вроджена лобарна емфізема. Інфантильна лобарна емфізема (ІЛЕ) характеризується перероздуттям ураженої часки легені, найчастіше лівої верхньої або правої середньої. У важких випадках спостерігається стиснення і, можливо, ателектаз решти легені на ураженій стороні, зміщення середостіння в протилежний бік, так що легеня на «здоровій» стороні також може стискатися. Ми спостерігали 2 випадки ІЛЕ у недоношених новонароджених немовлят, успішно пролікованих консервативно. За даними огляду літератури, ІЛЕ  майже завжди захоплює одну частку, хоча може захоплюватися більше, ніж одна частка, особливо при набутих формах. У важких випадках лобектомія рятує життя. За більш легкого перебігу можливе консервативне лікування. Наші спостереження підтверджують можливість успішного консервативного лікування в неонатальному періоді. Консервативне лікування полягало перш за все у модифікації дихальної підтримки, спрямованій на уникнення захоплення повітря.