بررسی تأثیر ویتامینE خوراکی در کاهش درد لگنی در قاعدگی دردناک اولیه - مریم کاشانیان; مازیار مرادی لاکه; افسانه قاسمی; شهلا نوری (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: دیسمنوره یا قاعدگی دردناک در حدود 50% از زنان در سنین باروری دیده می‌شود که شایع ترین شکایت ژنیکولوژیک در بین زنان جوان و نیز شایع ترین علت غیبت از مدرسه یا محل کار است. بنابراین یافتن درمانی بدون عارضه که بتواند آن را کنترل کند همیشه مد نظر بوده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی تأثیر ویتامین E خوراکی در کاهش درد لگن زنان مبتلا به دیسمنوره اولیه می‌باشد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی 94 زن مبتلا به دیسمنوره اولیه صورت گرفت. زنان به صورت تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. برای گروه مورد (42 نفر) ویتامین E،400 واحد روزانه از 2 روز قبل تا 3 روز بعد از شروع خونریزی (جمعاً 5 روز) و در دو سیکل متوالی تجویز شد و برای گروه شاهد (52 نفر)، دارونما دقیقاً به شکل و مزه و بوی ویتامین E گروه مورد ساخته شده بود به صورت مشابه با گروه مورد تجویز شد. شدت درد یک ماه قبل از شروع مطالعه در بیماران با استفاده از خط کش درد VAS سنجش شد و در 2 ماه بعد از مطالعه نیز به همان صورت ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 15) و آزمون های آماری کای اسکوئر، آزمون تی زوجی و آزمون تی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها: تفاوت آماری معنی‌داری بین دو گروه از نظر گروه خون، سن، سابقه خانوادگی دیسمنوره، میزان تحصیلات و شاخص توده بدنی وجود نداشت. میانگین شدت درد قبل از درمان در گروه کنترل 75/1±15/7 و در گروه مورد 82/1±47/7 بود که تفاوت آماری معنی‌داری نشان نداد (3/0=p). میزان شدت درد یک ماه پس از مصرف دارونما (001/0=p) و 2 ماه پس از مصرف دارونما (001/0=p) نسبت به قبل از درمان کاهش معنی‌داری را نشان داد. میزان شدت درد یک ماه و 2 ماه پس از مصرف ویتامین ای  (001/0=p)   نسبت به قبل از درمان کاهش معنی‌داری را نشان داد. میزان شدت درد یک ماه پس از مصرف ویتامین E، 4/2±41/5 و پس از مصرف دارونما 08/2±76/5 بود، (1/0=p) و دو ماه پس از مصرف ویتامین E، 89/1±73/4 و پس از مصرف دارونما 05/2±35/5 بود، (6/0=p) تفاوت معنی‌داری بین دو گروه مشاهده نشد. میزان کاهش درد در گروه دارونما دو ماه پس از درمان، 4/2±8/1- و در گروه ویتامین E، 1/2±7/2- بود که تفاوت معنی‌داری را نشان داد (04/0=p). نتیجه گیری: دارونما و ویتامین E هر دو باعث کاهش درد لگن در دیسمنوره اولیه شدند ولی ویتامین E سبب کاهش درد بیشتری شد و با توجه به بی خطر بودن آن، می تواند به عنوان یک روش درمان ساده برای دیسمنوره استفاده شود.