Particularitățile evolutive și de tratament în glomerulonefritele cronice. - Alina Struță; Liliana Groppa; Svetlana Agachi; Dorian Sasu; Tatiana Răzlog; Larisa Rotaru (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Glomerulonefrita cronică se dezvoltă treptat, poate fi depistată ocazional în absența simptoamelor [19]. Varianta cronică a bolii nu are o cauză certă. Glomerulonefritele cronice sunt cauza de la 35% până la 55% din insuficiență renală în stadiu terminal, în funcție de țări sau regiuni [20, 22]. Scopul acestei lucrări - stabilirea și evaluarea prognosticului glomerulonefritelor cronice în dependență de tratamentul aplicat la pacienții cu glomerulonefrită cronică. A fost stabilit - în dependență de sindromul clinic principal prezent: 29 (48,3%) pacienți - au fost cu forma mixta, 16 (26,6%) pacienți - cu sindromul nefritic, 11 (18,3%) pacienți - cu sindromul nefrotic, 3 (5%) pacient - cu forma hematurica și 1 (1,6%) pacient - cu sindromul hipertensiv. După tratamentul aplicat: 57 (95%) din toți pacienți primesc terapie antihipertensivă; 52 (86,6%) pacienți primesc diuretice; 49 (81,6%) pacienți primesc statine; 31 (51,6%) pacienți administrează glucocorticosteroizi; 29 (48,3%) pacienți primesc citostatice; 20 (33,3%) sunt cu terapie antianemica.