تعیین روایی عاملی و پایایی نسخه فارسی آزمون راهبردهای اجرا-2 - مهدی شهبازی; شهزاد طهماسبی بروجنی; ابراهیم متشرعی (Sport Sciences Research Institute, 2014)
هدف از پژوهش حاضر، تعیین روایی و پایایی نسخة فارسی پرسشنامة آزمون راهبردهای اجرا-2 بود. بدین منظور، 621 (285 مرد و 336زن) ورزشکار با سطوح مختلف مهارتی در 10 رشته ورزشی تیمی و انفرادی، بهصورت نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند و پرسش‌نامهها را تکمیل کردند. ابتدا، سه متخصص ‌روان‌شناسی ورزشی و یک متخصص آموزش زبان انگلیسی صحت ترجمه و روایی صوری نسخة فارسی پرسش‌نامه را با استفاده از روش ترجمه- باز ترجمه، تأیید کرده و سپس شاخص و نسبت روایی محتوا تایید شد. بهمنظور تأیید روایی سازه از تحلیل عاملی تأییدی با روش برآورد حداکثر درستنمایی یا بیشینة احتمال نیرومند استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی در بعد تمرین نشان داد که مدل اندازه‌گیری از برازش و تناسب خوبی برخوردار می‌باشد. در بعد مسابقه نیز، نتایج تحلیل عاملی نشان داد که برازش کلی مدل قابل قبول بوده اما سوال‌های 64 و 56 بهترتیب با مقادیر بار عاملی 11/0 و 27/0، پایینتر از مقدار قابل قبول 3/0 قرار داشته و درنتیجه از معناداری عملی برخوردار نبودند. در مدل دوم با حذف این سوال‌ها، شاخص‌ها از برازندگی و برازش کلی بسیار خوبی برخوردار بود و برخلاف مدل اول هیچ یک از سوال‌ها بار عاملی پایین تر از مقدار قابل قبول نداشت. در ادامه مدل سوم با حذف کل عامل حواس پرتی به همراه حذف سوال 56 از عامل خودکاری، نشان‌دهنده بهبود شاخص‌های برازندگی نسبت به دو عامل قبلی و آزمون تفاوت مجذور خی دو نیز نشاندهنده برازش بهتر و معنادار این مدل نسبت به دو مدل قبلی بود. نتایج همسانی درونی و پایایی زمانی که بوسیله آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی درون گروهی با دو هفته فاصله انجام شد، از مقادیر برش قابل قبول (0.70