Periferal ossifiye fibrom: Bir olgu sunumu - Ceren Su Akgun; Fatma Böke; Gulden Eres; Emre Barıs (Ankara University, 2012)
Periferal ossifiye fibrom sıklıkla genç kadınlarda çenelerin anterior bölgesinde dişeti üzerinde oluşan reaktif benign bir lezyondur. 32 yaşındaki sistemik olarak sağlıklı kadın hasta dişetinde şişlik şikayetiyle Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvurmuştur. Periodontal tedavisinin yapılması ve dişetindeki şişliğin değerlendirilmesi amacıyla da kliniğimize yönlendirilmiştir. Ekstraoral muayenesinde herhangi bir anomali izlenmedi. Yapılan klinik muayene sonucu mandibuler anterior lingual bölgedeki tartır birikimi dışında periodontal sorunu olmadığı ve 21- 22 no'lu dişler bölgesinde papili içine alan bir şişlik olduğu görüldü. Hastadan alınan anamnezde bu şişliğin yaklaşık 1 ay önce oluştuğu ve gittikçe büyüdüğü öğrenildi. Detertraj işleminden sonra lokal anestezi altında 0.7x0.8x0.6 cm boyutlarındaki kitle altındaki periostu da içerecek şekilde tümüyle çıkarılarak patoloji kliniğine gönderildi. Histopatolojik olarak periferal ossifiye fibrom tanısı kondu. Hastanın sonraki takiplerinde yapılan klinik muayenede 21-22 no'lu dişler bölgesindeki şişlikte rekürrens olmadığı görüldü ve ağız içerisinde herhangi bir patolojiye rastlanmadı. Daha ileri takipleri için randevu verildi.