Tverrprofesjonelt samarbeid med barnevern ved oppfølging av omsorgssvikt på helsestasjon - Sølvi Bøe; Terese Bondas (Septentrio Academic Publishing, 2024)
Helsesykepleieren er i en unik posisjon til å fange opp og hjelpe barn som er utsatt for omsorgssvikt. Ved omsorgssvikt skal helsesykepleieren arbeide tverrprofesjonelt. I denne studien var hensikten å utforske og beskrive helsesykepleiere på helsestasjon sin erfaring med tverrprofesjonelt samarbeid med barnevern. Det teoretiske perspektivet var Vik sin typologi om ulike former for samhandling. Studien hadde et kvalitativ design, med Braun og Clarkes refleksive tematiske analyse som metode og datainnsamling med tre fokusgrupper med vignett. Totalt 16 helsesykepleiere deltok i studien. Analysen resulterte i 4 hovedtema: 1) Henvendelse til foreldre er et utgangspunkt for samarbeid med barnevern, 2) Frustrasjon når samarbeid med barnevern kunne vært bedre, 3) Kollegialt samarbeid for å hjelpe familien og 4) Relasjonsbygging mellom profesjonene. Mangelfullt samarbeid, i Viks begrep, en fragmentert oppgavefordeling, skaper frustrasjon og usikkerhet hos helsesykepleieren, og det finnes ikke klare retningslinjer for hvordan helsesykepleieren skal samarbeide med barnevernet ved omsorgssvikt. Helsesykepleieren har et ønske om relasjonelt samarbeid for å kunne gi en helhetlig oppfølging til familien.