Relationship between Age Cognitive Decline and Performance of Cognitive Motor Tasks in Seniors - Jiří Mudrák; Pavel Slepička (Karolinum Press, 2015)
Relationship between Age Cognitive Decline and Performance of Cognitive Motor Tasks in Seniors Relationship between the age-related cognitive decline and decline in cognitive processing speed, in a variety of cognitive motor tasks was examined. The sample consisted of 33 well-adjusted older adults (on average 68 years old), recruited from several physical activity programs. The participants performed five cognitive tests selected from the Vienna test system battery. Subsequently, the relationship of their age and the measures of cognitive function was analyzed. It was found that the age of respondents was related only to their performance in complex tasks which included a processing speed component. The participant's performance in simple tasks and in measures unaffected by processing speed was unrelated to age. Results are consistent with the processing speed theory of adult age differences in cognition (Salthouse, 1996). Furthermore, the performance in complex cognitive tasks was influenced by the level of participation in leisure physical activities; this suggests that physically active lifestyle may limit the impact of age on cognitive function. Stárnutí a rychlost zpracování kognitivních funkcí V předkládáné studii se zabýváme některými aspekty věkem podmíněného úbytku kognitivních funkcí. Konkrétně zkoumáme předpoklady vycházející z teorie rychlosti zpracování (Salthouse, 1996) týkající se toho, že věkem podmíněný pokles kognitivních funkcí je dán především poklesem rychlosti kognitivních procesů, což se projevuje především u komplexních kognitivních úkolů. Vzorek v naší studii se skládal z 33 seniorů a seniorek (průměrný věk byl 68 let), které jsme oslovili prostřednictvím několika programů pro seniory. Respondenti byli testováni prostřednictvím pěti testů kognitivních funkcí, které jsme vybrali z testové baterie Vienna test systém. Následně jsme analyzovali vztah mezi výsledky testů a věkem respondentů. Zjistili jsme, že věk respondentů souvisel s jejich výkony v testech pouze v komplexních úkolech, které obsahovaly komponenty rychlosti zpracování. Výkon respondentů v jednoduchých úkolech a v úkolech nezávislých na rychlosti zpracování nevykazoval vztah s jejich věkem. Naše zjištění jsou konzistentní s hypotézami vycházejícími z teorie rychlosti zpracování. Dále jsme zjistili, že výkon při řešení komplexních kognitivních úloh byl ovlivněn účastí ve volnočasové pohybové aktivitě, což naznačuje, že aktivní životní styl limituje dopad stárnutí na kognitivní funkce.