Sociálně kulturní animace ve Španělsku a Latinské Americe - historický náhled - Helena Zbudilová (Czech Pedagogical Society, 2018)
Studie se zabývá fenoménem sociálně-kulturní animace ve Španělsku, která se v této části románského světa začala rozvíjet v pedagogickém a sociálním kontextu v 60. letech 20. století. Většina španělských odborníků hovoří o animaci ve smyslu sociálně kulturní animace, tj. v původním a nejrozšířenějším pojetí animace vůbec. Chápou ji jako druh komunitní činnosti (un tipo de acción comunitaria), jejímž hlavním cílem je vyvolat v jednotlivcích i skupinách aktivní participační postoj k procesu vlastního osobnostního a sociálního rozvoje. Text zachycuje nejvýznamnější vývojové momenty rozvoje sociálně-kulturní animace ve Španělsku od prvopočátků do doby současné s ohledem na její ukotvení v dobovém a společenském kontextu. Zaměřuje se na tři modality sociálně-kulturní animace ve Španělsku, které stanovil v 90. letech 20. století V. Ventoso Pérez a na aktuální situaci sociálně-kulturního animačního modelu ve Španělsku. Dále se zabývá otázkou profesionalizace animace a animátora, analyzuje aktuálně existující vzdělávací a profesionální profily sociálněkulturní animace ve Španělsku. Součástí textu je stručné přiblížení sociálně-kulturní animace v latinskoamerickém světě, resp. ve vybraných zemích hispánského světa (např. v Argentině, Ekvádoru a Mexiku) a určení základních shodných či rozdílných rysů se sociálně-kulturní animací španělskou.