İnfrared temassız alın termometresi: çocukların ateş ölçümünde güvenilir bir yöntem mi? - sistematik derleme - Ayfer Ekim; Ayşe Ferda Ocakçı (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu sistematik derlemede, son yıllarda çocuklarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan infrared temassız alın termometresi ölçümlerinin, diğer ölçüm yöntemleri ile karşılaştırıldığı araştırmaların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Konu ile ilgili araştırmalara ulaşmak için PubMed, Ulakbim, Türk Medline, Ulusal Tez Tarama veri tabanı ve ülkemizde düzenli olarak yayınlanan, editörlü ve çevrimiçi olarak ulaşılabilen 13 hemşirelik dergisinin arşivleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmalar, infrared temassız alın termometresinin duyarlılığının "yüksek", özgüllüğünün "düşük" olduğunu göstermektedir. İncelenen araştırmaların %37,5'i çocukların ateş ölçümlerinde en güvenilir yöntemin rektal ölçümler olduğu, infrared temassız alın termometresinin, rektal ölçüm yapılamadığı durumlarda ancak alternatif olarak kullanılabileceği, %12,5'i ise bu yöntemin kullanılmaması gerektiğini ortaya koymaktadır. Araştırmaların %31,2'sinde rektal termometre ve infrared temassız alın termometre ölçüm sonuçları arasında korelasyon düzeyinin yüksek olduğu 0,74-0,91 saptanmış olup, infrared temassız alın termometresinin çocuklarda güvenle kullanılabileceği gösterilmektedir. Sonuç: Çocuklarda, infrared temassız alın termometresi ölçümlerinin etkililiğini ortaya koyma konusunda verilerin oldukça sınırlı olmasına rağmen, araştırma sonuçları, 0-3 ay arası çocuklarda ve yoğun bakım kliniklerinde infrared temassız alın termometresinin kullanılmasının uygun olmadığını göstermektedir. Bunun yanında, ev ortamında çocuğun ateşinin değerlendirilmesi ve hızlı kullanımından dolayı da taramalarda kullanılabileceği belirtilmektedir