Tuberculoza și diabetul zaharat: riscul combinării a două epidemii. - Liliya Todoriko; Igor Semianiv (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Numeroase studii arată că diabetul zaharat necontrolat poate duce la multe complicații, inclusiv la boli vasculare, polineuropatie și la creșterea sensibilității la infecții. S-a demonstrat că diabetul zaharat (DZ) poate duce la creșterea susceptibilității tuberculozei (TB), conform mecanismelor care sunt direct legate de hiperglicemie și insulinație celulară, precum și conform efectelor indirecte asupra funcției macrofagelor și limfocitelor, ceea ce reduce rezistența organismului. Scopul studiului. Determinarea frecvenței și a eficacității tratamentului bolii comorbide tuberculoză și diabet zaharat (TBC/DZ). Metode de cercetare. A fost efectuată o analiză retrospectivă a 1687 de fișe de observație clinică a pacienților (20152018) (f. №003 / o), care sunt înscrise în registrul bazei clinice a Dispensarului Regional de TBC din Cernăuți. Rezultate. După efectuarea unui studiu retrospectiv, am constatat că polimorfismul TB / DZ apare în 6,6% din cazuri. Concluzii. Conform rezultatelor studiului nostru, prevalența comorbidității TB / DZ este de 6,7% din eșantionul general. La 16,9% din cazurile de tuberculoză diagnosticată cu poli- și comorbiditate este înregistrat DZ. Comorbiditatea TB / DZ este predominantă la bărbați (79,9%), la vârsta de 45-70 de ani și se caracterizează prin mai mult de jumătate din cazuri cu formă clinică diseminată (58%).