Zespół rakowiaka: kliniczny opis przypadku rakowiaka: opuszki dwunastnicy, płuca, raka jasnokomórkowego nerki. - Olga Adamczyk-Gruszka; Jakub Gruszka; Grzegorz Świercz; Anna Zwierzyńska (Kazimierz Wielki University, 2022)
Chirurgia bariatryczna w ostatnich latach jest najbardziej rozpowszechnioną, a zarazem najskuteczniejszą metodą w leczeniu otyłości. Jest najskuteczniejszą opcją terapeutyczną dla pacjentów otyłych, wiąże się jednak z dużym ryzykiem zabiegu operacyjnego, oraz powikłaniami późnymi związanymi z zaburzeniami hormonalnymi, hipoglikemią, osteoporozą, zespołem złego wchłaniania. W ostatnich latach zwiększa się liczba operacji bariatrycznych z udziałem niezależnych procedur medycznych. Pacjent oraz lekarze biorący udział w planowanej operacji i dalszym leczeniu powinni być świadomi możliwych zagrożeń i powikłań związanych z otyłością patologiczną i zastosowanym leczeniem. Rakowiak żołądka (GC) zwany guzem neuroendokrynny żołądka jest rzadkim nowotworem wywodzącym się z komórek enterochromafinopodobnych żołądka. Ponad 75% GC to widoczne zmiany w endoskopii, pozostała część znajduje się w błonie śluzowej i nie jest identyfikowana w badaniu endoskopowym. Dlatego wymagana jest mapa żołądka z biopsjami odbytu  i dna żołądka, aby potwierdzić jego obecność. W aktualnych klasyfikacjach NET zaleca się, aby guzy neuroendokrynne (pNET) guzy trzustki oraz guzy NET w innych lokalizacjach, były klasyfikowane jako guzy neuroendokrynne (NET)