Covid-19 sürecinde okul öncesi dönem çocuklarının öğretmenleriyle ilişkilerinin okula uyum üzerindeki etkisi - Derviş Amca Toklu; Hülya Gülay Ogelman (Ömer Gökhan Ulum, 2022)
Okula uyum, okul öncesi dönemden itibaren her eğitim kademesinde önem taşıyan konulardan biridir. Okula uyum, çocuğun eğitim öğretim sürecine aktif katılımını ifade etmekle birlikte sosyal, duygusal boyutları da olan çok yönlü bit kavramdır. Okul öncesi dönemdeki okula uyum, kısa ve uzun süreli etkileriyle eğitim sürecini doğrudan etkileyebilmektedir. İçerisinde bulunduğumuz Pandemi sürecinin çocukları okul çatısı ve paydaşlarından uzaklaştırarak etkisi altına aldığı düşünülmektedir. Bu nedenle araştırmanın amacı, COVID 19 sürecinde okul öncesi dönem çocuklarının öğretmenleriyle ilişkilerinin okula uyum üzerindeki yordayıcı etkisinin ortaya konulmasıdır. Alt amaçlarda öğretmen-çocuk ilişkisinin; sınıf katılımı düzeyini, okuldan kaçınma düzeyini, kendi kendini yönetme düzeyini, okulu sevme düzeyini ve genel okula uyum düzeyini istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığı incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama yönteminde hazırlanmıştır. Araştırmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında KKTC'de okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaş grubundan 36 kız (%66.7) ve 18 (%33.3) erkek olmak üzere 54 çocuk katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Öğretmen-Öğrenci İlişki Ölçeği ve 5-6 Yaş Çocukları İçin Okula Uyum Öğretmen Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Ölçme araçları öğretmenler tarafından her bir çocuk için ayrı ayrı doldurulmuştur. Araştırmanın bulgularına göre öğretmen-çocuk ilişkisi, sınıf katılımı, okuldan kaçınma kendi kendini yönetme, okulu sevme değişkenleri ile genel okula uyum düzeyini istatistiksel açıdan anlamlı biçimde yordamaktadır. Bulgular doğrultusunda, öğretmen çocuk ilişkisinin her koşulda küçük çocukların okula uyum süreci açısından büyük önem taşıdığı söylenebilir.