Hemodiyaliz Tedavisi Uygulanan Bireylerin Psikososyal Bakım Gereksinimleri: Nitel bir çalışma - Kübra Gümüş; Yasemin Özyer Güvener (Atatürk University, 2024)
Amaç: Bu çalışma hemodiyaliz tedavisi uygulanan bireylerin psikososyal bakım gereksinimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu özel popülasyonun ihtiyaçlarının değerlendirilmesi ve belirlenmesi önemli bir durumdur. Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarının yaşadığı zorluklar genel olarak anlatılarak hemodiyaliz alan bireylerin yaşadığı sıkıntılar açık bir şekilde ortaya çıkarılmıştır. Yöntemler: Bu çalışma, betimleyici, fenomenolojik desende nitel olarak yapılmıştır. Çalışmada yarı yapılandırılmış anket formu kullanılmış ve 12 katılımcı çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmada 3 bağlam, 6 tema ve 38 alt tema ortaya çıkmıştır. Hastalığa bağlı gelişen sorunlar (komplikasyonlar ve semptomlar), bakıma yönelik ihtiyaçlar (size bakım vermesini istediğiniz sağlık çalışanı, tedavi ve bakıma yönelik gereksinimler, bakım vericinin özellikleri) hastalıkla başa çıkma mekanizmaları (destek sistemleri ve hastalıkla başa çıkma davranışları) olarak temalar belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmada hemodiyaliz hastaları birçok psikososyal ve fiziksel sorunla karşılaştıklarını ifade etmiştir. Hemodiyaliz hastalarının psikososyal gereksinimlerinin belirlenmesi ve buna yönelik müdahalelerin uygulanması hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir. Bu psikososyal sorunların belirlenip gerekli müdahalelerin uygulanmasında en önemli rol hemşirelere düşmektedir. Hemşireler diyaliz hastalarının bakımında önemli görev ve sorumluluklara sahiptir. Etkili hemşirelik bakımı hastaların hastalıkla ilgili yan etkilerini azaltabilir ve yaşam kalitesini arttırabilir. Hasta merkezli hemşirelik bakımı hastaların diyaliz bakımının kalitesini ve hasta memnuniyetini artırabilir.