Hipertensiunea pulmonară la copii - actualități în diagnostic și management. - Ina Palii; Ana-Mihaela Balanuța (Academy of Sciences of Moldova, 2020)
Hipertensiunea pulmonară (HTP) este o condiţie fiziopatologică ce include multiple situaţii clinice şi care poate complica majoritatea bolilor cardiovasculare şi ale aparatului respirator. Managementul copiilor cu HTP necesită o echipă multidisciplinară cu experiență în domeniu. Etapizarea diagnosticului și revizuirea schemelor terapeutice contemporane ar avea un impact semnificativ asupra prognosticului pacienților pediatrici cu HTP. Lucrarea de față conturează o imagine de ansamblu cu privire la managementul contemporan și ultimele recomandări actualizate, stabilite la cel de-al șaselea Simpozion mondial de hipertensiune pulmonară în Nice, 2018. Totodată articolul dat include și noutățile stipulate în cadrul ultimului Consens 2019, privind diagnosticul și tratamentul hipertensiunii pulmonare pediatrice, aprobat de Asociația Europeană pentru Boli Vasculare Pulmonare și alți experţi din domeniu.