Chimera i wirtualna sieć, czyli przyczynek do nowego porządku świata (o związkach sztuki i nauki na przykładzie projektu "Art + Science Meeting") - Jadwiga Charzyńska (Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 2013)
Projekt "Art + Science Meeting" przedstawia sztukę i naukę poprzez formę wystawy, warsztatu, publikacji, spotkania i debaty jako dwie różne perspektywy tej samej rzeczywistości. Interdyscyplinarny, otwarty na dyskusję charakter projektu daje możliwość zaprezentowania osiągnięć najwybitniejszych artystów światowych, którzy tworzą w hybrydowym obszarze nauki i techniki tj. sztuki i biotechnologii, genetyki, informatyki, nanotechnologii, sztucznym życiem czy sztuczną inteligencją... To także pozwala szersze spojrzenie na współczesną cywilizację, dla której nauka i technologia są warunkami postępu, ale nadal pozostają nieprzejrzyste. Korekta językowa tłumaczenia angielskiego: Anna Moroz-Darska Modernizacja działania Czasopisma oraz tłumaczenia na język angielski artykułów Ars Educandi na lata 2012-2017 zostały sfinansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego z zadania Działalności Upowszechniającej Naukę (DUN). Zadanie: Wdrożenie modułu redakcyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych - systemu wspomagającego redagowanie i zarządzanie czasopismem naukowym Ars Educandi sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Stworzenie nowoczesnej wersji on-line czasopisma Ars Educandi przez wdrożenie modułu publikacyjnego na platformie Uniwersyteckich Czasopism Naukowych oraz obsługę międzynarodowych baz indeksacyjnych sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę. Zadanie: Przygotowanie anglojęzycznej wersji ostatnich 6 roczników (2012-2017) czasopisma naukowego Ars Educandi i ich wydanie w wersji online sfinansowano w ramach umowy 661/P-DUN/2018 z dnia 12.06.2018 ze środków Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę.