Wyzwania wobec poradnictwa zawodowego w obszarze planowania kariery zawodowej a przemiany na rynku pracy - Daniel Kukla (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2012)
Rzeczywistość wymusza na nas przystosowywanie się do ciągłych zmian. Dotyczy to również poradnictwa zawodowego i samych doradców, którzy każdego dnia napotykają nowe problemy związane nie tylko z narastającym bezrobociem, ale również przemianami zachodzącymi w aspekcie planowania przyszłości zawodowej, jak również funkcjonowania na rynku pracy. Należ podkreślić, iż współcześnie rozwój poradnictwa zawodowego jest podyktowany m.in. faktem adekwatnych wyborów, właściwych obszarów funkcjonowania zawodowego współczesnego człowieka, ale również określeniem wartości posiadanego zasobu komponentów niezbędnych na rynku pracy, stanowiących określony produkt, który pracownik może sprzedać pracodawcy. Ludzie będący na rynku pracy i ci, którzy dopiero na niego wkraczają nie tylko wymagają wsparcia zawodowego, ale i reorientacji, która pomaga dostosować się do postępujących przemian w sferze pracy.