Com influeix el sistema d'avaluació en la percepció de l'alumnat? - David Hortigüela Alcalá; Ángel Pérez Pueyo; Víctor Abella García (Servei de Formació Permanent i Innovació Educativa, Universitat de València, 2015)
El present estudi, realitzat en la Facultat d'Humanitats i d'Educació de Burgos, analitza la percepció de l'alumnat universitari sobre els factors implícits en el sistema d'avaluació rebut, en funció de si ha estat tradicional o formatiu. S'incideix en factors relacionats amb la responsabilitat exercida al llarg del procés, la incertesa i inseguretat i la dificultat per a la superació de l'assignatura. La mostra és de 443 participants de 5 assignatures. Els grups triats pertanyen a 3 graus: Primària, Infantil i Teràpia Ocupacional. Aquests es divideixen en dos grups, A i B (un per cada professor), tenint la peculiaritat d'haver-se impartit cadascun d'ells amb un sistema d'avaluació o tradicional o formatiu. La metodologia de treball ha estat quantitativa, emprant-se tant una anàlisi descriptiva (mitjanes i desviació típica per factors) com inferencial (taules de contingència i x2, correlacions de Pearson i ANOVAs). S'observa com l'alumnat que han participat en processos d'avaluació formativa percep una major responsabilitat al llarg del procés, sent més la incertesa generada al començament de l'assignatura. De la mateixa manera la dificultat per superar l'assignatura es relaciona, en cadascun dels grups, amb els alumnes que tenen suspeses més assignatures al llarg de la carrera. No obstant això el grau d'assistència a classe o els crèdits que tingui la matèria no afecta en aquesta percepció de dificultat.