Autismus z pohledu speciální pedagogiky - Pavel Mühlpachr (Czech Pedagogical Society, 2017)
Příspěvek prezentuje autismus jako pervazivní vývojovou poruchu s nejasnou etiologií. Vymezuje autismus dle triády diagnostických kritérií, která jsou směrována do oblastí komunikace, sociálního chování a imaginace jedince. Vedle typologie autistických poruch dominuje prezentace možných optimálních individuálních terapií, které lze aplikovat ve speciálně pedagogické praxi. Přehled intervencí je ukončen prezentací programu TEACCH, který je vnímán jako program Terapie  vzdělávání dětí s autismem a dětí s příbuznými vadami komunikace.