Czynniki ryzyka tworzenia kamieni nerkowych u dzieci z otyłością i nadwagą - Andrzej Hryniewicz; Tadeusz Porowski; Hanna Borysewicz-Sańczyk; Marcin Baran; Aneta Zasim; Artur Bossowski (Termedia Publishing House, 2012)
Wprowadzenie: Otyłość u dzieci zaczyna przybierać rozmiary epidemii, a jej metaboliczne i sercowo-naczyniowe powikłania stanowią realne zagrożenie już u najmłodszych pacjentów. Badania prowadzone u osób dorosłych wykazały, że otyłość i nadwaga mogą zwiększać ryzyko wystąpienia choroby nerek i rozwoju kamicy nerkowej. Cel pracy: Ocena związku między nadwagą i otyłością a czynnikami ryzyka tworzenia kamieni szczawianu wapnia u dzieci. Materiał i metody: Badaniem objęto grupę 249 dzieci z otyłością i nadwagą w wieku od 3 do 18 lat (śr. 13±4,5 roku). Grupę kontrolną stanowiło 281 dzieci zdrowych. W badaniach laboratoryjnych oceniano stężenia elektrolitów w dobowej zbiórce moczu, stężenia szczawianów, cytrynianów i pH moczu oraz spontaniczną krystalizację szczawianów wapnia w moczu metodą Bonn Risk Index (BRI). Wyniki: W badanej grupie średnie stężenie szczawianów było istotnie statystycznie wyższe niż w grupie kontrolnej (0,52±0,48 vs. 0,26±0.12; p <0,05). Średnie stężenie jonów wapnia w moczu pacjentów z nadwagą/otyłych było wyższe niż u pacjentów z prawidłową masą ciała, różnica ta była bliska istotności statystycznej (3,23±2.55 vs. 2,58±1,59; p=0,0537). Średnie pH moczu w badanej grupie wynosiło 6.28±0.46 i było istotnie statystycznie niższe (p <0,05) niż średnie pH moczu w grupie kontrolnej, które wynosiło 6,40±0,47. Średnie stężenie cytrynianów w moczu pacjentów z nadwagą/otyłych było znamiennie niższe niż w grupie dzieci z prawidłową masą ciała (431,2±309,5 vs. 637,2±310,7; p <0,05). Wnioski: Wyniki sugerują, że otyłość i nadwaga u dzieci są związana ze zwiększonym ryzykiem rozwoju kamicy nerkowej. Redukcja masy ciała może stanowić jedną z potencjalnych metod zapobiegania rozwojowi kamicy moczowej.