СУЧАСНИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ТАКСОНОМIЧНОГО СКЛАДУ МІКРОБІОТИ В УРОГЕНІТАЛЬНИХ ШЛЯХАХ ЖІНКИ - V. V. Bendas; Ya. P. Stefak; V. D. Moysyuk; A. B. Mihalchan (Bukovynian State Medical University, 2018)
У разі необхідності проведення більш якісного обстеження жінок із запальними процесами, які локалізовані в органах сечостатевої системи та з метою отримання об'єктивної оцінки нормальної і патогенної мікрофлори в урогенітальних шляхах жінки, пропонується метод полімеразної ланцюгової реакції з використанням діагностичної тест системи «Фемофлор-16», яка забезпечує ідентифікацію Lactobacillus spp., Enterobacterium spp., Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Gardnerella vaginalis, Eubacterium spp., Fusobacterium spp., Veilonella spp., Clostridium spp., Mobiluncus spp., Peptostreptococcus spp., Atopobium vaginae, Mycoplasma hominis and genitalium, Ureaplasma (urealyticum and parvum), Candida spp. і дає можливість комплексно оцінити якісний і кількісний склад патогенних та умовно патогенних мікроорганізмів. Описані особливості цього методу, правила і техніка забору біологічного матеріалу. Для якісного забору досліджуваного матеріалу запропонований оригінальний бінарний металевий ложкоподібний зонд, перевірений на практиці. Маніпуляційний зонд являє собою циліндричної форми відрізок довжиною 180 і діаметром2,0 ммвиготовлений із нержавіючої високоякісної хромонікелевої сталі марки «12 ХНЗА». Кінці відрізка шляхом просування утворюють сформовані по периметру ложкоподібної форми термінали ємкістю 0,025 та 0,05 мл. Для максимального зменшення адгезивноеті досліджуваного матеріалу робочою поверхнею зонда його поверхні мають шорсткість 13-14 а-б класів стандарту ГОСТ 2.309.13. Стерильним зондом шляхом (стерилізацію здійснюють 96° етанолом або ж нагріванням) локального незначного натиску і зішкрібу зі слизових оболонок легко проводиться дозований забір матеріалу об'ємом 0,025 або 0>0,5 мл Об'єм взятого за допомогою зонда матерілу цілком достатньо для проведення молекулярно-генетичного методу дослідження, зокрема полімеразної ланцюгової реакції. Клінічний матеріал далі поміщають в підготовлену стерильну пробірку - еппендорф. Після пробірку маркують, вказуючи прізвище, ім'я та по батькові пацієнтки, дату і назву аналізу і відправляють в лабораторію. В статті описані показання для проведення дослідження та вимоги яких жінка повинна дотримуватися перед тим, як проводити забір матеріалу для постановки ПЛР. Наведені дані про склад мікрофлори в різні періоди життя жінки.