КОМПЕТЕНТНОСТ БУДУЋИХ УЧИТЕЉА ЗА САДРЖАЈЕ УЧЕЊА У НАСТАВНИМ ПРЕДМЕТИМА РАЗРЕДНЕ НАСТАВЕ - Драго Бранковић; Славиша Јењић (Pedagogical society of the Republic of Srpska, 2023)
У савременој педагошкој и методичкој литератури посљедњих деценија воде се нaучнокритичке расправе о формирању и развијању (идентификација и класификација) општих професионалних компетенција наставника. У мањем броју радова објављенe су и расправе о компетенцијама које се формирају у оквиру курикулума мултидисциплинарног учитељског студија. У овом раду презентована су новија теоријска сазнања о методичким компетенцијама и резултати емпиријског истраживања о компетентности будућих учитеља за садржаје учења у разредној настави. Емпиријско истраживање проведено је на узорку од 101 студента учитељских студија (Бања Лука, Бијељина, Београд, Нови Пазар, Вршац). Истраживање је проведено електронским путем (креиран је онлајн упитник). Циљ истраживања дефинисан је као сагледавање самопроцјена студената о њиховој компетентности за садржаје учења (програмски садржаји) у разредној настави основне школе. Резултати истраживања показују да постоје разлике у познавању садржаја учења, да не постоји статистичка значајност између успјеха у средњој школи и познавања садржаја учења, али да постоји значајна веза између година студија и познавања садржаја учења у разредној настави.