Оцінка функціонального стану дітей 6-10 років із депривацією зору в процесі фізичного виховання - Світлана Савлюк (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Актуальність. Рівень фізичного розвитку в дитячому віці - один з обʼєктивних показників стану здоровʼя та невідʼємний елемент контролю над станом здоровʼя дитини з особливими можливостями в процесі фізичного виховання. Завдання роботи - охарактеризувати морфофункціональний стан школярів 6-10 років із де-привацією зору в процесі фізичного виховання спеціальної школи-інтернату та провести порівняльний аналіз із їхніми практично здоровими однолітками із загальноосвітньої школи. Результати. Визначено показники морфофункціонального стану, а саме: ЖЄЛ, ЧСС у хлопців 8-10 років і дівчат 6 та 9-10 років із ДЗ, що статистично вірогідно нижчі, ніж у їхніх практично здорових однолітків (р<0,05). Установлено: у дітей девʼяти років із ДЗ значення АТдіаст статистично вірогідно нижчі за АТдіаст. практично здорових однолітків (р<0,05), показники АТсист. хлопців 6-7 і 9 років вищі від показників їхніх практично здорових однолітків із загально-освітніх шкіл (р<0,05). Виявлено: у хлопчиків 6 і 9-10 і дівчаток 7-10 років із ДЗ працездатність серця оцінюють як середню, у хлопчиків 7-8 і дівчаток шести років із ДЗ працездатність серця добра. Висновки. Результати констатувального експерименту зафіксували зниження всіх показників морфофункціонального стану дітей молодшого шкільного віку з депривацією зору: ЖЄЛ, ЧСС, АТдіаст. дітей із ДЗ статистично вірогідно нижчі, ніж у їхніх практично здорових однолітків (р<0,05), окрім показників АТсист. хлопчиків 6-7 і 9 років, що вищі від даних їхніх практично здорових однолітків із загальноосвітніх шкіл (р<0,05).