Мелатонін: роль у патогенезі передчасних пологів та вплив на перинатальні наслідки в передчасно народжених дітей (огляд літератури) - E.V. Petrenko; O.O. Pampukha (Group of Companies Med Expert, LLC, 2023)
Наведено огляд літератури щодо фізіологічної ролі та біосинтезу мелатоніну, його ролі в патогенезі передчасних пологів і впливу на перинатальні наслідки в передчасно народжених дітей. Дослідження усіх можливих ланок патогенезу передчасних пологів залишається актуальним питанням для вчених усього світу, адже, незважаючи на існуючий на сьогодні обсяг інформації, лікарі-акушери-гінекологи та лікарі-неонатологи продовжують щоденну боротьбу з ускладненнями як для жінок, що пережили передчасні пологи, так і для передчасно народжених малюків. Мета - дослідити основні механізми впливу мелатоніну на перебіг нормальної вагітності та виникнення можливих ускладнень, зокрема, передчасних пологів, прееклампсії, затримки внутрішньоутробного росту плода. Сучасні дослідники не обмежуються виявленням патогенетичних аспектів передчасних пологів, у яких задіяний мелатонін, тому в огляд також додано основні досягнення сучасної науки в контексті застосування екзогенного мелатоніну в лікуванні таких життєво небезпечних станів для передчасно народжених дітей, як гіпоксично-ішемічне ураження головного мозку, внутрішньошлуночкові крововиливи, неонатальний сепсис і бронхолегенева дисплазія. Високий профіль безпечності та позитивні результати експериментальних досліджень використання мелатоніну в передчасно народжених тварин дають змогу припустити можливість застосування мелатоніну в антенатальній нейропротекції та терапії постнатальних ускладнень, таких як гіпоксично-ішемічне ураження мозку, неонатальний сепсис, бронхолегенева дисплазія. Автори заявляють про відсутність конфлікту інтересів.