Hemodinamica pulmonară în bronhopneumopatia obstructivă cronică (Trei decenii de studii în Republica Moldova) - Valentin Calancea (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial. BPOC este frecvent asociată cu comorbidităţi, complicaţia cea mai frecvent întâlnită fiind hipertensiunea pulmonară şi insuficienţa cardiacă dreaptă ulterioară. Prevalenţa hipertensiunii pulmonare şi procesele fiziopatologice de instalare a ei la pacienţii cu BPOC rămân studiate insuficient, deşi se cunoaşte că ponderea ei creşte odată cu severitatea BPOC, iar rata sa a fost raportată variind de la 20% la 90%. În articol, autorul sintetizează descoperirile notorii internaţionale şi contribuţiile autohtone în acest domeniu, elucidând oportunităţile, provocările şi perspectivele de studiere a problemei. Multiplele investigaţii efectuate în ultimele trei decenii de cercetătorii autohtoni au permis aprofundarea cunoştinţelor fiziopatologiei, clinicii, diagnosticului, tratamentului şi profilaxiei dereglărilor hemodinamicii pulmonare şi funcţiei cardiace la pacienţii cu BPOC. Este necesară continuarea investigaţiilor în acest domeniu