Ilgalaikė irkluotojų ir bėgikų širdies adaptacija - Arvydas Stasiulis; Rasa Raugalienė; Tomas Venckūnas; Aleksandras Alekrinskis; Inga Pravdinskienė (Lithuanian Sports University, 2018)
Tyrimo tikslas - palyginti baidarių ir kanojų irkluotojų širdies struktūrą bei funkciją su vidutinių ir ilgųjų nuotolių bėgikų tais pačiais rodikliais. Buvo atlikta 18 iki 28 metų amžiaus baidarių ir kanojų irkluotojų (n = 9), vidutinių (n = 11) ir ilgųjų nuotolių (n = 12) bėgikų bei sveikų nesportuojančių (kontrolinė grupė) vyrų (n = 7) standartinė dvimatė M-režimo ir Doplerio echo- kardiograﬁja. Diastolės pabaigoje buvo matuojamas tarpskilvelinės pertvaros storis, kairiojo skilvelio (KS) vidinis skersmuo ir užpakalinės sienelės storis. Santykinis KS sienelės storis apskaičiuotas dalijant tarpskilvelinės pertvaros ir užpakalinės KS sienelės storių sumą iš vidinio KS skersmens. KS masė buvo apskaičiuojama pagal standartinę formulę. Diastolinė KS funkcija įvertinta pagal pulsiniu Dopleriu išmatuotų maksimaliųjų ankstyvo (E) ir dėl prie- širdžių susitraukimo (A) kraujotakos greičių (E / A) santykį. Nustatyta, kad nors absoliutus irkluotojų ir ilgųjų nuotolių bėgikų KS vidinis skersmuo diastolės pabaigoje buvo didesnis (p < 0,05), santykinis nuo sveikų nesportuojančiųjų nesiskyrė (p > 0,05). Santykinis irkluotojų KS vidinis diastolinis skersmuo buvo mažesnis už vidutinių ir už ilgųjų nuotolių bėgikų (p < 0,05), nors absoliutus ir nesiskyrė (p > 0,05). Vidutinių nuotolių bėgikų absoliutus KS skersmuo nesiskyrė nuo sveikų nesportuojančiųjų (p > 0,05), tačiau santykinis buvo reikšmingai didesnis (p < 0,05). Ilgųjų nuotolių bėgikų ir absoliutus, ir santykinis KS vidinis skersmuo diastolės metu buvo didesnis nei nesportuojančių bendraamžių (p < 0,05). Tiek absoliutus, tiek santykinis visų grupių sportininkų tarpskilvelinės pertvaros storis, kaip ir KS masė, buvo didesnis už kontrolinės grupės tiria- mųjų (p < 0,05), tačiau tik santykinis ir tik bėgikų užpakalinės KS sienelės storis buvo reikšmingai didesnis už sveikų nesportuojančių vyrų. Santykinis KS sienelės storis nesiskyrė tarp grupių (p > 0,05). KS masės indeksas reikšmingai nesiskyrė tarp sportininkų grupių (p > 0,05). Absoliuti irkluotojų KS masė buvo didesnė už vidutinių nuotolių bėgikų (p < 0,05). Diastolinė sportininkų KS funkcija buvo normali, jos indeksas E / A nereikšmingai (p > 0,05) didesnis už sveikų nesportuojančių asmenų. Daugumai vidutinių ir ilgųjų nuotolių bėgikų, baidarių ir kanojų irkluotojų nustatyta ﬁziologinė širdies kairiojo skil- velio hipertroﬁja. Irkluotojų struktūrinės miokardo adaptacijos pobūdis bei dydis iš esmės nesiskiria nuo panašaus amžiaus ir meistriškumo vidutinių ir ilgųjų nuotolių bėgikų. Raktažodžiai: griaučių raumenys, raumens ilgis, mažų dažnių nuovargis, atsigavimas, veloergometrinis fizinis krūvis, aktyvus poilsis.